di. aug 16th, 2022

De telefoon staat roodgloeiend als er sneeuw in aantocht is, het wordt door de opwarming door klimaatverandering steeds zeldzamer. Sneeuw heeft voor de meeste mensen iets magisch en zeker in Corona tijd is het een welkome afleiding.
De 1 vraagt waar en wanneer het gaat vallen zodat er van de sneeuw genoten kan worden, maar er zijn ook zeker mensen die het iets minder vinden en liever niet naar buiten gaat gezien de gladheid.

Een paar sneeuwvlokken zie je elke winter wel voorbij vliegen, maar een flink sneeuwpakket over het hele land is een ander verhaal. Als er een ‘sneeuwgebied’ in aantocht is, wordt het van de daken geschreeuwd. Zelf blijf ik vaak nog even skeptisch, zeker als het nog even duurt voordat de sneeuw moet gaan vallen. Als het om een sneeuwverwachting gaat, kunnen kleine verschillen in bijvoorbeeld temperatuur of bewolking ervoor zorgen dat er soms amper sneeuw valt of juist veel meer dan verwacht. En dan is het nog de vraag of het blijft liggen en hoelang.

Blijft de sneeuw liggen?

Jolanda Bakker, Zevenhuizen
Jolanda Bakker, Zevenhuizen

Voor de sneeuw om te blijven liggen moet ook de grond (bodem) flink afgekoeld zijn. Als er sneeuw valt op een ondergrond van 1 of 2 graden, smelt de sneeuw weer. Maar als er heel veel sneeuw valt in korte tijd, zorgt de sneeuw er ook weer voor dat de grond afkoelt en kan er toch een pak sneeuw kan blijven liggen.

Wanneer valt de sneeuw?

Verder maakt de timing van de sneeuwval vaak uit. Valt de sneeuw in de avond, nacht of ochtend, dan is het afgekoeld en is de kans groter dat de sneeuw daadwerkelijk als sneeuw valt. En niet smelt onderweg naar ‘beneden’. Weermodellen zijn helaas niet perfect en kunnen soms met de timing er een uur of enkele uren naast zitten. Dat kan soms bepalen of er sneeuw of regen valt en of de sneeuw wel of niet blijft liggen.