wo. jul 6th, 2022

30 april 2022 – Wil je weten of het hoogtepunt van de storm al voorbij is? En of het nu niet te hard waait om met je zeilboot het water op te gaan? En hoe warm is het bij jou in de regio? Dat kan je vanaf vandaag op de website van Weer on Demand bekijken! Bekijk de actuele weersituatie door de metingen te checken of kijk tot 48 uur terug om te zien of er bijvoorbeeld al warmterecords zijn gehaald!

Het weerbedrijf Weer on Demand is een initiatief van meteoroloog en radio en tv-presentator Laura van der Blij. In 2021 en 2022 is ze de samenwerking aangegaan met data engineer Dick Abma. De twee hebben elkaar leren kennen op de Universiteit Utrecht tijdens hun studie natuurkunde.    

Vanuit een behoefte aan actuele en betrouwbare weerinformatie zijn Laura en Dick de samenwerking aangegaan. Door de kennis van Laura over het weer, meteorologie en de gebruikers van weerformatie te combineren met de kennis en kunde van Dick over het opzetten van betrouwbare datastromen en de nieuwste computertechnieken, kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de KNMI-data. De weerdata van het KNMI is betrouwbaar en vrij beschikbaar.

Eén van de doelen van Weer on Demand is het vrij beschikbaar maken van weerinformatie, ook voor mensen die geen budget hebben. Daarom is de meest essentiële informatie vanaf vandaag gratis beschikbaar in de vorm van een pilot. Feedback is welkom via info@weer-on-demand.nl.

Ook is er veel meer mogelijk wat betreft weerdata. Op verzoek kan er een weerdataproduct op maat gemaakt worden.

Voorbeeld Storm Eunice

Laura van der Blij moest tijdens storm Eunice op 18 februari 2022 live verslag doen over de storm bij Omroep West. Daarbij heeft ze de weerdata gebruikt om te bepalen of de piek van de storm voorbij was. Deze informatie was nergens anders vrij beschikbaar. Deze situatie is tijdens de eerste (interne) pilot gebruikt voor het testen van de weerdata op het platform Weer on Demand.

Weerdata storm Eunice tijdens pilot

Inmiddels is er hard gewerkt aan de representatie en zijn er veel variabelen aan toegevoegd. Je kan in 1 oogopslag de actuele weersituatie in Nederland zien. Maar ook het weer door de tijd heen in de vorm van tijdseries voor diverse locaties.

Bekijk alle weerdata hier:

Hoe is het weer bij jou? – Weer on Demand (weer-on-demand.nl)

Meer informatie over Dick Abma MSc:

https://nl.linkedin.com/in/dickabma

Meer informatie over Laura van der Blij MSc:

Over – Weer on Demand (weer-on-demand.nl)