do. apr 25th, 2024

1. Waarom zitten “jullie” er altijd naast?

Met jullie worden vaak zowel de weerapps als meteorologen en weerpresentatoren bedoeld. Ik voel mij altijd een beetje beledigd als ik word vergeleken met een weerapp :-). Ik zit “uren en uren” het weer te analyseren voordat ik een verwachting maak, terwijl de meeste content in een weerapp automatisch uit de weermodelberekeningen komen.
Maar om even terug te komen op de vraag…net als iedere meteoroloog zit ik er ook wel eens naast. Dit komt omdat het weer, zeker in Nederland erg lastig te verwachten is. De weermodellen kunnen het weer niet perfect berekenen om verschillende redenen, waarvan ik er 2 kort benoem, ik doe mijn best om het niet te technisch te maken :-).
1. Het weer op dit moment is niet overal bekend
Er staan nou eenmaal niet overal weermeters. Zelfs met Satelliet en Radar gegevens is de exacte beginsituatie niet te bepalen. Want in de lente kan het in de zon en uit de wind in jouw achtertuin 25 graden zijn, terwijl je in je voortuin je jas aanmoet. Binnen enkele meters grote verschillen. Dat maakt dat de weermodellen de berekening al beginnen met een “fout”, dan wel gemiddelde.
2. Het weer wordt berekend in gebieden die groter zijn dan jouw locatie
Het weer wordt berekend in gebieden/hokjes van enkele vierkante kilometer of nog groter. Het weer in dat hokje is een gemiddelde in dat gebied. Dus bij mij in Leiden kan het stralend zonnig zijn terwijl het in Den Haag helemaal losgaat met onweer als het weermodel aangeeft dat het overwegend droog is.
Dat is waar d meteoroloog in beeld komt, om de berekeningen en meest actuele metingen te analyseren en een verwachting te maken voor jouw locatie.

2. Hoe wordt je meteoroloog?

Er leiden meerdere wegen naar Rome natuurlijk…maar ik ben meteoroloog geworden door natuurkunde te studeren en daarna meteorologie, oceanografie en klimaat op de universiteit.
Meteoroloog is geen beschermd beroep, dus ook als je een praktijkopleiding hebt gedaan kan je jezelf meteoroloog noemen.
Als je meteoroloog wilt worden bij het KNMI, moet je in ieder geval op de universiteit gestudeerd hebben en je master hebben behaald.

3. Jij leest toch alles op als je op tv presenteert?

Niks is minder waar…De weermannen en -vrouwen op tv hebben in Nederland geen autocue. Alles wordt uit het hoofd gepresenteerd. Meestal bedacht ik pas tijdens de weerpresentatie wat ik precies ging zeggen, het weer zat toch in mijn hoofd. Voor de uitzending was ik uren bezig met het weer. En daarnaast…Niks is zo veranderlijk als het weer, als onweersbuien spontaan ontstaan 5 minuten voor de uitzending kan ik niet vastzitten aan een vaste tekst. Ik heb wel eens gehad dat ik 30 seconde voor een uitzending bij SBS6 werd gebeld door het KNMI dat er toch code oranje was uitgegeven, die kon ik toen mooi even meenemen in mijn uitzending.